Lægernes tips: Kom bedst muligt gennem influenzasæsonen

Lægernes tips: Kom godt igennem influenzasæsonen

Jeg har været usædvanligt nasal i en måned nu. Det er ikke en hyldest til Jørgen Leth og Lars Larsen, men fordi snot har overtaget min krop. Vinteren er ikke kun lig med hygge og paniske juleindkøb i Magasin, men også snot, ondt i halsen og feber.

Den hovedmistænkte smittekilde hedder Anton og er 2 år gammel. Min søn går som de fleste andre i daginstitution, der giver større risiko for sygdomme end at gurgle toiletvand.

Det her er heldigvis ikke Anton, for der må vente en slem diarré

For at få mig og Anton bedst muligt igennem de næste måneder og være bedre rustet næste år – og selvfølgelig for at hjælpe jer – har jeg søgt assistance hos videnskaben.

En gruppe dygtige læger har stiftet den frivillige forening Læger Formidler for at udbrede større forståelse omkring sygdom og sundhed hos børn, hvilket er et fremragende initiativ.

De gør forældre klogere i deres podcast Trygge Forældre, på deres hjemmeside, Facebook og på Instagram.

Her er lægernes 7 tips til, hvordan du og barnet kommer godt igennem forkølelses- og influenzasæsonen. Både inden og efter I er ramt.

1. Ro på med nys og host

Det lykkes ikke altid os mennesker at tage hensyn, når vi nyser eller hoster.

Men det er optimalt ikke at sprede sin dårligdom til alle andre i nærheden, og det undgår du bedst ved at nyse eller hoste i et ærme eller lommetørklæde – og forsøge at lære dit barn at gøre det samme hurtigst muligt. (Held og lykke!)

2. Vask hænder!

Hvis du gerne vil holde dig og barnet rask, er det en skandaløs beslutning at lade være med at vaske hænder på både dig og den bette. Og måske gør du det ikke nok? Lægerne anbefaler, at I vasker hænder med vand og sæbe, når i ankommer til og forlader institution eller job, når der er pudset næse, skiftet ble og i lignende situationer.

Hvis nu dit barn er en kompetent øgle, ser en håndvask sådan her ud.

Ud over at gøre hænderne rene, er det også en rigtig god idé at rengøre dit tastatur eller andre overflader, du ofte er i kontakt med.

3. Influenzavaccination er en god idé

En influenzavaccine gør dig ikke immun over for al sygdomsondskab og heller ikke en almindelig forkølelse med snot og hoste. Men den kan forebygge, at du selv bliver ramt af influenza og smitter andre uskyldige stakler med virussygdommen, der føles noget værre end forkølelse.

Vaccinen beskytter de fleste mod influenza, men ikke alle. Hvis du er vaccineret og bliver ramt, bliver det dog sjældent i alvorlig grad. Men alle former for “man flu” er selvfølgelig ganske modbydelige, we know.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver influenzavaccineret – og du får den i øvrigt gratis, hvis du er gravid og mere end 12 uger henne, overvægtig med en BMI på 40, har kronisk sygdom eller er +65 år.

Så nu skal du bare overvinde din frygt for nåle.

Og hvis I er blevet syge…

4. Bliv hjemme, ik

Mange af os har nok prøvet at være den frygtelige tåbe, der er taget syg på arbejde. Det er jeg også kommet til. Men det skal du altså helst ikke – og det gælder også for dit barn i daginstitutionen. Senest når der er feber eller påvirket almentilstand, altså hvis i er unaturligt sløve eller trætte, skal I blive hjemme. Både for at blive friske igen og undgå at smitte kolleger eller andre børn i institutionen.

Undskyld, jeg går og døjer med lidt pest.

5. Slap af

Forkølelse og influenza skyldes en virus, så hvis I bliver ramt, er den bedste kur rigeligt med søvn, hvile og tålmodighed. Og det er jo nemt nok. Børn er jo altid virkelig tålmodige…

6. Væk med snottet

Stoppet næse er irriterende. Det er det også for dit barn, så for at gøre det nemmere for barnet (og dermed også dig) at sove, kan I hæve sengen i hovedenden med et par bøger under sengens ben eller puder under madrassen. Det sender snottet på vej, og hævelsen i næsen bliver mindre.

I kan også forsøge jer med næse- eller saltvandsdråber for at få bedre luftpassage.

7. Feber? Drik rigeligt

Når jeg skriver “drik rigeligt”, ville jeg selvfølgelig ønske, at lægernes råd var El Dorado 12 års rom. Desværre anbefaler de i stedet saftevand og sodavandsis, hvilket børnene dog formentlig er glade for.
Sørg også for, at barnet ikke har det for varmt, så klæd det af eller hold rummet køligt.

Rolig nu, ikke SÅ koldt.

Det kan også være en god idé med medicin, der sænker feberen og måske fjerner den værste ubehag, så der er overskud til at spise, drikke og sove. Men lav ikke en Amy Winehouse. Hold jer til den anbefalede dosis – og spørg lægen, hvis I er i tvivl om hvornår og hvordan, I skal give medicinen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments