Rejs med baby: Den store overlevelsesguide

Palmestrande, azurblåt hav, storslåede seværdigheder og rigelig med rødvin.

At rejse er intet mindre end fremragende, og måske har du allerede som ung og barnfri rejst verden tynd med en slidt backpack og et par vandresko, der lugter af harsk gnu.

Men hvad så når du bliver forælder – kan det overhovedet lade sig gøre at rejse med et lille barn? Er det alt besværet værd? Og hvad fa’en gør man lige med alt det praktiske – rutinerne, babyudstyret, flyturen, din ukrænkelige Playstation-tid..?

Jeg var for nylig ude at rejse med min på det tidspunkt 10 måneder gamle datter for første gang. Inden da havde jeg og min bedre halvdel stillet os selv de samme spørgsmål, og nu her på bagkant må jeg bare sige at… Ja, det kan man sagtens, og det er efter min mening det hele værd.

Men… Der er lige et par ting, som er rare at vide på forhånd. Derfor har vi samlet nogle tips og erfaringer, som jeg håber gør din rejse med baby mindre kaotisk og mere forrygende.

Og har du allerede prøvet at rejse med en baby eller små børn, ja så er du dagens mand/kvinde i skysovs, hvis du lige smider en kommentar med dine egne guldkorn, så andre fædre og mødre kan få gavn af dem. ?

Bør jeg overhovedet tage af sted?!

En af de betænkeligheder, jeg selv havde, før vi tog af sted, var, om alt det sjove og spændende ved at rejse – f.eks. at drikke sig plakatfuld i sangria – ville drukne i praktiske gøremål og galopperende babydiarré. Om det hele ville føles mere som ekstra arbejde end udsøgt fornøjelse.

Dit barns behov for faste puttetider, 17 måltider om dagen og motorisk aktivering forsvinder jo ikke på magisk vis, bare fordi du rejser ud af kongeriget (gid det var så vel). Og ude i den store verden har I ikke nødvendigvis adgang til hele jeres enorme arsenal af babyudstyr – medmindre I da tager hele huset med.

Det koster muligvis et par kroner ekstra i bagagegebyr.

Og det er sandt nok: At rejse med en baby er sgu noget andet end dengang i jeres helt unge dage, da I backpackede igennem Bolivia og levede af hinandens kærlighed og tarmforstyrrende flodvand.

Men det er alligevel fedt på flere måder:

  • Selvom babyrutinerne følger med i kufferten, er rejsen stadig en fremragende mulighed for at komme et godt stykke væk fra leverpostejsmadder, 8-til-16-møllen, hente-bringe-helvede, hus/have-projekterne og hverdagens andre forpligtelser. En chance for at komme ned i gear, dase på stranden, mens baby sover, udforske verden sammen som familie og drikke sig pløret i rosé til solnedgangen.
  • Det er især for dig som far en mulighed for at komme tættere på dit barn, end du kan nå til daglig, hvor du kommer træt hjem fra arbejde og har 117 weekendplaner. Uden de forstyrrende dagligdagsting er man bare mere intenst sammen. Og hvis dit barn oven i købet er kommet ud over “jeg kan kun ligge og gylpe”-stadiet er det virkelig muligt at have det sjovt i rollen som far og få skabt nogle uforglemmelige far/søn- eller far/datter-momenter.
  • Du har en helt legitim undskyldning for at bruge hele din dag på at bygge majestætiske sandslotte og konstruere geniale kanalsystemer i strandkanten.

Ja altså, jeg bygger det jo for mit barns skyld, ik’.

Sæt forventningerne rigtigt

En ting, vi jo nok måtte erkende undervejs på vores egen ferie, er, at tingene ikke altid liiige går som forventet, når man har en baby med på slæb.

Det kan være en smule frustrerende at have planlagt den helt store sightseeing-tur eller en formidabel dag på stranden og så stå om morgenen med et barn, der allerhelst bare vil skrige sig lilla og kaste müsli efter dit ansigt.

Men hold op med at stresse over det, I ikke nåede at opleve, og nyd i stedet det, I når.

For os hjalp det enormt meget at gå til hver dag med indstillingen: “Hvis vi kan nå det her, så er det fedt, og ellers får vi sgu bare noget andet ud af dagen.” På den måde har du som en sand mestertræner fjernet al pres fra holdets skuldre, og så er det svært at tabe.

Om vi går efter mesterskabet? Nej-nej, vi skal bare ha’ det sjovt.

Gå i zen mode

Enhver forælder kan skrive under på, at livet med børn til tider er en smule stressende og kaotisk. Og at man engang i mellem lige skal tælle til 10 for ikke at gå i chok og/eller detonere som en bordbombe til nytår.

Når I er ude at rejse i ukendt terræn er det endnu nemmere at komme til at stresse. Især når I render forvirrede rundt i lufthavnen og har problemer med bagageindtjekningen, eller når I står midt i en glohed sydlandsk bjergby med en råbende unge og en lorteble på størrelse med Middelhavet.

Men panik og frustration gavner intet og er kun med til at eskalere en i forvejen presset situation. Så husk at gå i zen mode fra starten af ferien.

Og skulle situationen af den ene eller anden grund spidse til, så mind hinanden om at bevare roen og huske, at I er på ferie, ikke i krig.

I øvrigt: Hvis du midt i kampens hede har tænkt dig at sige til din kæreste, at hun skal “tage det roligt”, så er det sgu nok en god idé, hvis I liiige har aftalt det i forvejen. Ellers kommer du formentlig hjem i en ligpose…

Og så alt det andet…

Den sidste del af indlægget her bliver en pose blandede bolscher af lavpraktiske tips, som er rare at have med i tankerne, når I skal på ferie. Kom med dine egne guldkorn i kommentarerne, så tilføjer vi dem til listen 🙂

  • Husk at få bestilt det blå EU-sygesikringsbevis til baby (foruden pas og alt det der), hvis I rejser i EU. Tjek eventuelt også med jeres forsikringsselskab, om jeres rejseforsikring dækker jeres barn.
  • Få lagt en god plan for, hvordan jeres ud- og hjemrejse nogenlunde skal forløbe. Hvornår skal I afsted, hvad skal I spise undervejs osv. Så er der mere ro på, når I er på farten.
  • Babyudstyr som klapvogn, højstol og seng kan alt sammen fås i rejseudgaver, der er forholdsvis ligetil at tage med på ferien. På nogle feriedestinationer kan du leje udstyret dernede gennem rejsebureauet.
  • Du bør måske lige undersøge på forhånd, hvor I kan komme til at vaske tøj. Som du ved, kan selv det mest eksemplariske barn tisse, skide og madsvine sig igennem sådan cirka 14 sæt tøj på en dag, og det er altså lidt vanskeligt at pakke efter…

Hvis I skal flyve…

  • Vær i latterligt god tid i lufthavnen – mindst to timer før afgang og måske endda mere. Børn tilføjer bare lige et element af uforudsigelighed. Du ved ikke, om du lige pludselig skal bruge en halv time på at skifte ble og tøj, fordi baby besluttede sig for at gennemmudre alt. Eller om der er bøvl med bagageindtjekningen, fordi I har 8 tons babyudstyr med. Vi var der to timer før afgang, men var alligevel tre minutter fra at misse vores fly. Det er altså noget, der giver sved mellem ballerne…
  • Flyturen er berygtet for at give de små ondt i ørerne. Det kan hjælpe at give den lille en sut, et bryst (helst mors, tænker jeg) eller en flaske at sutte på under start og landing. Mere info her. Hav også puslegrej pakket nemt tilgængeligt i håndbagagen og tag evt. noget nyt legetøj med, som kan underholde baby på flyturen.
  • Hos nogle flyselskaber er det gratis at tage en barnevogn/klapvogn med, så tjek lige bagagereglerne. Du kan eventuelt leje en Airshell til at beskytte vognen under den hårdhændede tur gennem bagagesystemet.

Læsertips…

  • Til køreferien: De mindste må jo helst ikke sidde for længe i en autostol, og det går sgu nok heller ikke at smide dem i tagboksen… Heldigvis kan man leje en autostol, som kan ligge ned – for eksempel i Babysam (mange tak til Martin for tippet).
  • Også til køreferien: Medbring handy snacks til bilen og find små sjove lege og aktiviteter, som I kan holde børnene beskæftiget med undervejs (tak til Martin Agervig for tippet).

Har du gjort dig nogle guddommelige erfaringer, som kunne komme andre rejsende forældre til gode? Eller har du bare et lille godt fif? Smid dine tips og tanker i en kommentar herunder, så smider vi det på listen ?

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Far til William W. (Martin)
Far til William W. (Martin)
6 years ago

Nu er vi selv en familie som tager på kører ferie (ved godt det kræver en kampvogn af en hvis størrelse). Men vi har en ganske almindelig 1 periode autostol, og som alle nok ved, så må barnet det første halve år ikke sidde i sådan en mere end 30 – 45 minutter. Dog fandt vi ud af, at man faktisk kan leje en som kan ligge ned, igennem babysam. Vi valgte dog alligevel med et barn på 3 – 4 måneder at blive hjemme i år 🙁

P.S. Vil bare fortælle at jeg elsker Jeres “blog” hvis man må kalde den det! Har selv lige fået min første her i marts, og mange af de situationer i beskriver, dem kan man bare relatere alt for meget til, og så med det sjove twist, der gør man lige anskuer situationen man stod i igen, og med et smil på læben. Tak for at hjælpe med at gøre dagene med krudt, kugler og bleer, lidt sjovere når de engang imellem er trælse 😀

Martin Agervig
Martin Agervig
5 years ago

Da vi kørte til Gardasøen i vores i30 (inkl en helt fantastisk tur over Stelvio, hvor den ene unge sov og den anden så iPad…), så havde vi sørget for en pose med handy snacks, ingen slik og intet der krummer. Min kone havde også trawlet hele internettet igennem for små sjove aktiviteter: små malebøger, diverse lege til bilen og andre skøre ting (det er utroligt hvad man kan få i Tiger!). Cirka for hver time hev vi en ny “overraskelse” frem, og det virkede!
Tricket er også at pakke, så den voksne kan nå alt. Hold derudover lange pauser. Vi kørte tre-fire timer og holdt ca 45 minutters pause. Der findes en fantastisk app, der fortæller alt om tyske rastepladser, og sørg så for at stoppe ved dem med de vildeste legepladser!

Martin Agervig
Martin Agervig
5 years ago
Reply to  Thomas

Tak for det! Appen hedder “AUTOHOF GUIDE mit VEDA KOMPASS” på både Google og Apple. I øvrigt fløj vi lige til Malta i sidste uge, hvor min kone (igen…) havde stået for underholdningen til ungerne. Magnetbøger kan stærkt anbefales i en flyver! Så ender alle brikkerne nemlig ikke på gulvet!