Familiefyr anmelder: Trodsalderen

Velkommen til “Familiefyr anmelder”, en ny blogserie hvor vi ærligt og fuldstændig uden faglig kompetence vurderer de mange ting i livet, forældre og børn oplever.

I denne første anmeldelse tager vi et kig på noget, der skaber undren, raseri og stor frustration. Der er ikke tale om DR’s serie “1864” eller den sidste Nutella, man ikke kan få op af glasset. Det er utroligt nok meget værre: Trodsalderen.

Kender du det der med at gå fuldstændig amok over at børste tænder? Eller kaste dig ned på gulvet og rulle rundt, når du skal have sko på? Måske har nogen fået dig til at kaste med ting, fordi de nægtede dig fire stykker kage før aftensmaden?

Hvis du kan svare ja til det hele, er du enten en smule aggressivt anlagt eller et barn i trodsalderen. Hvis det sidste passer, er jeg dybt imponeret over, at du kan læse. Ro på, Einstein.


Øjeblik, far. Jeg skal lige læse denne 800 siders roman.

Nå, men lad det være sagt med det samme: Jeg er umiddelbart ikke imponeret over trodsalderen. Den kommer dårligt fra start, har en mildest talt middelmådig midte, og afslutningen kan ikke komme hurtigt nok. Alligevel er der også visse lyspunkter ved galskaben, forlyder det.

Barnet bliver mere selvstændigt og vil klare alt selv, viser nysgerrighed og udvikler egen vilje. Sætninger som “mig ka’ seeeelv” bliver slynget ud i forbindelse med bleskift, tandbørstning og køreturen til institutionen, hvor kiddo er klar til at tage rattet.


Skrid, far. Jeg tar’ den herfra.

Vejen til at blive et kompetent menneske er lang og snoet, og den ene tåbelighed afløser den anden på et niveau, man ellers kun ser fra deltagerne i Paradise Hotel.

Men fortvivl ej, det er ikke kun trodsalderbarnet, der udvikler sig. Du gør også. Begreber som tålmodighed, overbærenhed og loyalitet når nye højder hos forældre, der må igennem denne trodsaldertest. Vi kommer ud på den anden side som bedre (og lidt mere trætte) mennesker. Kan det opmuntre dig? Det håber jeg.

Men i sidste ende kan de positive ting ikke kompensere for, hvor tåbelige børn i trodsalderen er det meste af tiden.

Trodsalderen må derfor nøjes med 2 Familiefyr-bamser ud af 5.

2 ud af 5 Familiefyr-bamser

Smid gerne en kommentar på Facebook-opslaget!