5 ting du skal lære at elske, når du bliver far

Det er næppe en overdrivelse at sige, at rollen som far vender din tilværelse op og ned og lidt på skrå.

Våde byture bliver erstattet af uendelige nætter med grædende baby. Champions League-aftener med gutterne bliver syltet til fordel for langtrukne putteritualer. Og sex bliver et svagt minde fra fordums tid.

Til gengæld får du noget, som kun forældre gør: En lille abekat i dit liv, der elsker dig betingelsesløst, på trods af dit fjollede ansigt og din utilgiveligt dårlige humor.

Her er 5 ting, du skal lære at elske – eller i hvert fald leve med – når du bliver far.

1) Intervalsovning

Glem alt om crossfit, iron man, landevejscykling og nøgenyoga. Som far er din nye træningsdisciplin intervalsovning.

Ligesom med intervalløb, som du forsøgte dig med i den ene uge i april 2011, hvor du seriøst troede, at du kunne træne dig op til at blive Vibys blege kopi af Usain Bolt, handler intervalsovning kort og godt om at sove i korte, eksplosive intervaller imellem babys utilgiveligt mange vågne perioder om natten.

Dovendyr

Sov sødt. 4 minutter ad gangen.

Intervalsovning er ikke bare en ny fitnessdille forbeholdt gym bros og gråsprængte mænd i cykelshorts. Det er ganske enkelt den eneste vej til at bevare forstanden i babys søvnfrarøvende torturkammer.

2) Kold kaffe

Kan du huske varm kaffe? Heller ikke mig.

Moccapruttis Lov siger, at i det øjeblik, du skænker dig selv en kop velfortjent, skoldhed kaffe, skider baby sig selv op til nakken, hvilket starter en timelang bleskiftnings-, tøjvasknings- og sofarensningsseance, som efterlader dig i et eksistentielt tomrum og med en kop fesenkold kaffe.

Værsgo’.

Baristano Moccaprutti

Moccapruttis Lov er i øvrigt opkaldt efter den verdensberømte italienske kaffefysiker og far til fem, Baristano Moccaprutti, som vi helt sikkert ikke lige har opdigtet til lejligheden.

3) Film og serier i 10-minutters bidder

Hvis du har været vant til at fråde Netflix og HBO som en sulten bjørn, må du nok indstille dig på, at filmmenuen fremover bliver serveret i små tapas-agtige retter.

Med en lille slyngel, der vågner i tide og utide for at spise eller skide (eller bare for at være irriterende), er det der med at se film og serier uden afbrydelser en utopi på lige fod med planøkonomi og driftsikre IC4-tog.

Den gode nyhed er, at alle film lige pludselig bliver til julekalender-agtige miniserier i 10+ afsnit, mens tv-serier bliver til langstrakte føljetoner, der er ligeså uendelige som Horton-sagaen og baseball. Dermed får du rigelig med valuta for Netflix-pengene.

Den dårlige nyhed er, at det er fuldstændig umuligt at undgå spoilers, før du har set slutningen af din favoritserie. Medmindre du da flytter ud i en skov i Lapland og lever af mos og bark.

4) Disney-sange

Måske har du allerede været så uheldig at finde en kæreste, der aldrig rigtig voksede fra Disney og derfor jævnligt (og spontant) bryder ud i tilfældige Disney-sange midt under madlavningen, opvasken, rengøringen, eller når I knalder. Eller måske har du trukket frinummer.

Under alle omstændigheder kan du som far godt indstille dig på et liv, hvor din forkærlighed for rock, rap, jazz, EDM (eller hvad der nu kilder dine musikalske kugler) må vige kraftigt til fordel for sangene fra Aristocats, Frost, Mulan og – gud-forbyde-det – Peter Plys.

Men hey – når du har overlevet 10 afspilninger af Tigerdyrsangen, er der vitterligt ikke den udfordring i verden, du ikke kan klare.

Tigerdyrsangen

5) Følelser

Uanset om du er hårdkogt krigsveteran, har panden fyldt med tribal-tatoveringer og/eller kommer fra Vendsyssel, er der én ting, du ikke kan undgå, når du bliver far: Følelserne.

I det øjeblik du første gang får placeret den lille nøgne klump baby i armene, starter en proces, hvor titaniumskallen omkring dit kolde hjerte langsomt men sikkert bliver blødt op som bastognekiksen i mormors sødetablet-inficerede Gevalia-kaffe.

Og en dag ikke ret lang tid derefter vågner du op til den erkendelse, at du er blevet en fløjlsblød følebjørn, der har svært ved at styre tårekanalerne.

Lad dem trille, mester.

Du revner af stolthed, når dit vidunderbarn spiser sin første savlopløste rugbrødshapser og gennemfører sit første succesfulde bussemandstogt.

Du mærker klumpen i din hals, når den lille pjevs ligger slap i din favn med 40 i feber og klynker.

Og du bliver tosseglad i låget, når du kommer træt hjem fra arbejde, og baby griner ud over hele femøren over at se dit fjollede ansigt.

Husk at nyde det for fanden! 🙂

Få mere gøgl samt tips og historier fra hverdagen som forælder.
Følg os på Facebook:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Thorup
Michael Thorup
5 years ago

Jeg synes det er forbandet godt skrevet, og modsat mange andre far-blogs/bøger/indsæt selv smart moderne platform, så taler det lige ind i, hvordan jeg har det, uden at tale ned til mig eller på anden måde udstille mig som en neandertaler, der kun forstår dåseøl og bøffer.

Thomas bjelkegaard (snart bilka far)
Thomas bjelkegaard (snart bilka far)
5 years ago

Er du syg en gang lækker skriveri 😃
Far til 4 her, og det er første gang jeg forstår at trække på smile båndet fordi der nu er MÆND der forstår at bruge ord der beskriver lige det vi tænker og står med 😊 genialt bliv for helved ved 😃😃 der er flere nybagt fædre på vej og de har i den grad brug for at vide hvilken krig de går I møde, men også hvilken dejlig stund der er på den anden side af river of shit and clouds of urin 💩