Barnets første vrøvl: De 7 mest populære ord

Anton er begyndt at tale. Eller, han siger flere og flere udvalgte ord 80.000 gange i løbet af en dag. Det er fedt og en af årsagerne til, at mit far-liv peaker lige nu. Selvom han ikke er en retoriker af Obama’ske dimensioner, ville han kunne holde nogle habile, men utrolig korte taler om ost og landbrugsmaskiner.

Sprogets udvikling er sgu sjovt, ikke mindst fordi det viser lidt mere om, hvad der foregår under strithåret i hans runde hoved.

De 7 mest populære ord hos en dreng på 20 måneder:

1) Moaar

Intet kan tilsyneladende konkurrere med mor. Mor er bøffen i burgeren. Snasket i den franske hotdog. Pepperonien på pizzaen. Baconen i alt.

Det viser sig ved, at han råber efter mor i stort set samtlige situationer. Det inkluderer:

– Putning
– Bad
– Bleskift
– Skidning (ikke det mest flatterende øjeblik)

2) Dét der / Deeeet

Ordene bruges i to sammenhænge. Når han vil have noget, eller når han spørger om noget.

En samtale med Anton under et måltid ser ofte sådan her ud:

Barn: “Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der.”
Far: “Du skal lige spise det andet først.”
Barn: “Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der. Dét der.”
Far: “Nej…”
*Barn bliver rasende*

“Deeeeet” bliver brugt til at spørge, hvad ting er. Også selvom han godt ved, hvad det er. Det er ligemeget. Jeg skal fortælle ham, at den ged er en ged, og gerne mange gange.

3) Mere (gerne kombineret med moar)

Anton vil gerne have mere af ting, han kan lide. Meget mere. Så meget at han gerne råber “mere” 10 minutter i træk. Blandt ting, han kan lide, er:
– Mor
– Rejeost
– Hajer
– Mor

4) Traktor

Da vi var i sommerhus i ferien, var Antons første ord hver morgen “Traktor”. Man kunne håbe på et lille “godmorgen” eller “hej far, du ser sgu godt ud her til morgen. Hvordan har du det?”, men nej. Traktor.

Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår, hvorfor en traktor er så fed, men i det mindste siger han ikke Berlingo.

Ok, det er sgu egentlig fedt nok.

5) Da (far)

Et stykke fra top tre og podiepladserne placerer jeg mig. Far. Satans.
Det kan godt være, at andre ord er mere brugt, men det er okay. Alt er tilgivet, når han begejstret råber “DAAAAA” og løber hen til mig, når jeg kommer hjem efter en lang arbejdsdag. Det er få øjeblikke, der kan konkurrere med den slags.

DAAAAAA! <3

6) Nej

Det er sundt at være skeptisk, og nej-hatten er da også i perioder solidt plantet på sønnikes hoved. Han minder faktisk lidt om faren i Terkel i Knibe, der også kan have det svært med “ja”.

Selvom han tilsyneladende forstår ordet, er han dog rigtig dygtig til at ignorere det, når vi, far og mor, siger nej. For eksempel når han er ved at destruere en plante eller et TV.

7) Miiiii (Min)

Min søn er overbevist om, at han ejer alt i verden. Playstation 4, iPhone, bestik, ure, ligegyldigt papaffald. Alt vil han eje, og han gør os gerne opmærksom på, at vi ikke har førsteret til noget.

Skulle vi få den vanvittige idé at insistere på, at det er vores, bliver han mere utilfreds end Gordon Ramsay i et gennemsnitligt afsnit af Kitchen Nightmares.